Stagiunea de dans contemporan, ediția a 2-a

Prin intermediul acestul demers cultural, Asociația Unfold Motion își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan și evenimente corelate cu acesta precum: filme de dans, ateliere, etc.

Stagiunea de dans contemporan este prima inițiativă de acest gen a unor coregrafi care activează în Timișoara, sub umbrela Asociației Unfold Motion și s-a născut din nevoia de a avea un context de vizionare a spectacolelor de dans, așa cum este posibil în lumea teatrului. Într-un context cultural în care la nivel național dansul contemporan nu se bucură de un sprijin susținut, vizibilitatea spectacolelor de dans este afectată de lipsa contextelor de prezentare către public.

Cele 7 SPECTACOLE DE DANS CONTEMPORAN au fost selectate atât din repertoriul existent al artiștilor români și internaționali dar și din noile producții ale anului 2022. Viziunea curatorială este una eclectică întrucât cosiderăm că evoluția diferitelor estetici ale dansului contemporan (atât la nivel national cât și internațional) îmbogățește prin diversitate, un eveniment precum stagiunea. Dorim ca publicul să intre în contact cu cât mai multe curente artistice și viziuni coregrafice astfel încât să își poată forma și dezvolta un simț critic și preferințe pentru anumite genuri.

Cele 2 PROIECȚII DE FILME DE DANS au cuprins anul acesta 6 producții care au fost curatoriate de către Camelia Neagoe - președinte al Asociației Delazero și director al Festivalului de Dans Contemporan Connect. Acestea au fost prezidate de discuții moderate de către Camelia Neagoe. Discuțiile au avut ca scop familiarizarea publicului cu privire la particularitățile acestui gen cinematografic, prin împărtășirea unor noțiuni introductive în acest limbaj.

ATELIERELE ”MEET THE ARTIST/ SHARING PRACTICES”- o nouă activitate propusă în cadrul stagiunii. Astfel, coregrafii invitați au putut împărtăși din experiența lor prin susținerea unor sesiuni de dans sau metode de creație la care au putut participa profesioniștii români din domeniu. Scopul acestor întâlniri este încurajarea dialogului direct cu artiștii invitați, dincolo de spațiul scenic și îmbogățirea experienței profesionale a dansatorilor, actorilor și ”Dans-actorilor” din Timișoara și, de ce nu, din alte orașe din țară.

SESIUNILE Q&A reprezintă o altă noutate pentru ediția de anul acesta a stagiunii întrucât ne-am dorit să putem oferi publicului spectator oportunitatea de a intra în dialog direct cu artiștii având astfel ocazia să primească răspunsuri la diferite întrebări legate de spectacolele vizionate, cariera artistică a invitaților, etc.