SPECTACOLE DE DANS CONTEMPORAN


În lunile octombrie și noiembrie, pentru al III-lea an consecutiv, au fost prezentate publicului timișorean, 10 spectacole de dans contemporan din România (Timișoara, București, Sf. Gheorghe), Spania și Malta. Reprezentațiile au fost urmate de sesiuni Q&A cu artiștii invitați (cu 2 excepții *), moderate de către Lavinia Urcan/ Beatrice Tudor.

Spectacolele prezentate anul acesta au fost:

CASA TINERETULUI: From Malta with Love-double bill: ”I am Alex” & ”Traitor”|Moveo Dance Company (6 octombrie) -Malta;
CASA TINERETULUI: ”Nexus”| Contemporary Creative Dreamers (8 octombrie)- București;
FABER: ”Ramanenjana”|Tangaj Collective (13 octombrie)-București;;
IULIUS TOWN: ”Planet Dance”|Unfold Motion (20 octombrie)- Timișoara;
”UȚU STRUGARI” TNT: ”Vulnus-the quality of being easily hurt” ** Unfold Motion (27 octombrie)-Timișoara;
CASA TINERETULUI: Pappa mia | Studio M (3 noiembrie)- Sf. Gheorghe;
CASA TINERETULUI: November | Roser Lopez Espinosa Company ( 6 noiembrie)-Spania;
CASA TINERETULUI: What remains? | Contemporary Creative Dreamers (10 noiembrie)-București;
CASA TINERETULUI: Iubește-mă 5 minute | Teodora Tudose (17 noiembrie)-București;
CASA TINERETULUI: ”The Story of Lost Stories” *** |Unfold Motion (24 noiembrie)-Timișoara;

Linkuri:
Aftermovie luna octombrie: https://www.youtube.com/watch?v=fsCjKYY9yv8
Aftermovie luna noiembrie:
Aftermovie general:

* Spectacolul ”Planet Dance” nu a fost urmat de sesiunea Q&A din cauza locației (centrul comercial Iulius Town). De asemenea, sesiunea Q&A pentru spectacolul ”Ramanenjana” a avut loc în cadrul conferinței ”Retrocontrol-Documentare Performative în Deplasare” care a însoțit reprezentația spectacolului de dans în cadrul Stagiunii DINAM.

**,*** Spectacolele ”Vulnus-the quality of being easily hurt” și ”The Story of lost stories” sunt producții noi ale Asociației Unfold Motion. Acestea au fost finanțate parțial din proiectul curent (ONBOARD) dar și din proiectul ”Extensie - Stagiunea de dans contemporan Timișoara, ediția a III-a (DINAM)” (INSIDE TIMIȘOARA 2023). Spectacolul ”The Story of lost stories” a fost dezvoltat în urma obținerii Bursei ENERGIE! (decembrie 2022) de către coregrafa Lavinia Urcan.Prin intermediul acestui demers cultural, Asociația Unfold Motion își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan și evenimente corelate cu acesta precum: filme de dans, ateliere, etc.

Stagiunea de dans contemporan este prima inițiativă de acest gen a unor coregrafi care activează în Timișoara, sub umbrela Asociației Unfold Motion și s-a născut din nevoia de a avea un context de vizionare a spectacolelor de dans, așa cum este posibil în lumea teatrului. Într-un context cultural în care la nivel național dansul contemporan nu se bucură de un sprijin susținut, vizibilitatea spectacolelor de dans este afectată de lipsa contextelor de prezentare către public. Iar Stagiunea Dinam încearcă să fie unul dintre aceste contexte.

Viziunea curatorială a stagiunii este una eclectică întrucât considerăm că evoluția diferitelor estetici ale dansului contemporan (atât la nivel național cât și internațional) îmbogățește prin diversitate, un eveniment precum stagiunea. Dorim ca publicul să între în contact cu cât mai multe curente artistice și viziuni coregrafice astfel încât să își poată forma și dezvolta un simț critic și preferințe pentru anumite genuri.

Cea de-a treia ediție a Stagiunii Dinam s-a desfășurat în perioada 6oct-25 noiembrie 2023 și a cuprins: 10 spectacole de dans contemporan, sesiuni q&a cu artiștii invitați, Ateliere și interviuri ”Meet the artist/Sharing practices”, 3 proiecții de filme de dans, o instalație performativă audio-video și o serie de ateliere de mixaj sunet pentru public.

Parteneri: Teatrul Național Mihai Eminescu Timişoara, Cinema Victoria, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Liceul de Artă Ion Vidu, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara, Faber, Iulius Town, Asociația Delazero, Contemporary Creative Dreamers, Librăria la Două Bufnițe, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, iabilet.ro.

Proiect realizat cu sprijinul Fundației Județene pentru Tineret Timiș și Centrului Național al Dansului București.

Parteneri media: TVR Timișoara, West City Radio, Best of Timișoara, Librăriile Cărturești;

Producător: Unfold Motion

Stagiunea DINAM este parte din Programul cultural Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțată de municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Credit foto: Lorena Dumitrașcu