”Ramanenjana”|Tangaj Collective (13 octombrie)-București


60 min, 2022, RO/MG/DE
by Simona Deaconescu & Gaby Saranouffi

ECHIPĂ ARTISTICĂ:
Creat de Simona Deaconescu
În colaborare cu Gaby Saranouffi
Sub îndrumarea lui Mathilde Monnier
Performeri: Haja Saranouffi, Maria-Luiza Dimulescu, Simona Dabija
Muzică: Olombelo Ricky
Costume: Cristina Milea / Sarlatan
Light design: Alexandros Raptis
Video: Kevin Deris, Simona Deaconescu, Carmen Tofeni, Cristian Pascariu
Creat în urma discuțiilor purtate cu Olombelo Ricky, Michel Razafiarivony, Ray Amandreny Benoit Randrianasolo, Serge Henri Rodin, Domoina Ratsara, guide Sebastian
Bazat pe texte ficționalizate inspirate din scrierile lui Andrew Davidson, William Ellis, Marc Finaz, Andrianjanfy, G. H. Stagg, Pierre de Vaissière

Co-producători: Tangaj Collective, CNDB – Centrul Național al Dansului București, Forecast
Parteneri: I’TROTA International Dance Festival, Institutul Goethe București, Institutul Francez din România, Institutul Francez din Madagascar, Institutul Cultural Român, /SAC @ MALMAISON, Grizzly Film
Rezidențe: PACT Zollverein, IFM – The French Institute in Madagascar

Pezentarea spectacolului Ramanenjana în cadrul stagiunii Dinam face parte din proiectul cultural “Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare”, co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

SCURTĂ DESCRIERE:
Ramanenjana este o docu-ficțiune performativă despre un dans care a făcut istorie. În limba malgașă, Ramanenjana înseamnă ceva care te face rigid, dar și ceva care te face puternic. În mijlocul bolilor, al tulburărilor sociale și al ritualurilor de vindecare, spectacolul dezbate critic mai multe versiuni ale aceluiași eveniment de dans în masă. În urma mai multor ani de cercetare, Ramanenjana examinează rolul social al dansului și modul în care colonialismul ar fi putut răspândi concepții greșite despre o mișcare extraordinară. Colaborând cu etnomuzicologul și muzicianul Olombelo Ricky, coregrafele Simona Deaconescu și Gaby Saranouffi, împreună cu trei interpreți, explorează fenomenul Ramanenjana folosind texte istorice, gesturi dinamice ale mâinilor și mișcări extatice.


Prin intermediul acestui demers cultural, Asociația Unfold Motion își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan și evenimente corelate cu acesta precum: filme de dans, ateliere, etc.

Stagiunea de dans contemporan este prima inițiativă de acest gen a unor coregrafi care activează în Timișoara, sub umbrela Asociației Unfold Motion și s-a născut din nevoia de a avea un context de vizionare a spectacolelor de dans, așa cum este posibil în lumea teatrului. Într-un context cultural în care la nivel național dansul contemporan nu se bucură de un sprijin susținut, vizibilitatea spectacolelor de dans este afectată de lipsa contextelor de prezentare către public. Iar Stagiunea Dinam încearcă să fie unul dintre aceste contexte.

Viziunea curatorială a stagiunii este una eclectică întrucât considerăm că evoluția diferitelor estetici ale dansului contemporan (atât la nivel național cât și internațional) îmbogățește prin diversitate, un eveniment precum stagiunea. Dorim ca publicul să între în contact cu cât mai multe curente artistice și viziuni coregrafice astfel încât să își poată forma și dezvolta un simț critic și preferințe pentru anumite genuri.

Cea de-a treia ediție a Stagiunii Dinam s-a desfășurat în perioada 6oct-25 noiembrie 2023 și a cuprins: 10 spectacole de dans contemporan, sesiuni q&a cu artiștii invitați, Ateliere și interviuri ”Meet the artist/Sharing practices”, 3 proiecții de filme de dans, o instalație performativă audio-video și o serie de ateliere de mixaj sunet pentru public.

Parteneri: Teatrul Național Mihai Eminescu Timişoara, Cinema Victoria, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Liceul de Artă Ion Vidu, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara, Faber, Iulius Town, Asociația Delazero, Contemporary Creative Dreamers, Librăria la Două Bufnițe, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, iabilet.ro.

Proiect realizat cu sprijinul Fundației Județene pentru Tineret Timiș și Centrului Național al Dansului București.

Parteneri media: TVR Timișoara, West City Radio, Best of Timișoara, Librăriile Cărturești;

Producător: Unfold Motion

Stagiunea DINAM este parte din Programul cultural Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțată de municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Credit foto: Lorena DumitrașcuSpectacolul următor ->