”Planet Dance”|Unfold Motion (20 octombrie)- Timișoara


Un spectacol despre dansul care trebuie trăit și nu analizat. Adesea, publicul se află în situația de a ”se confrunta” cu spectacole de dans contemporan, fără a avea câteva referințe (informaționale) necesare care să îi ofere libertatea de a interpreta în mod personal mesajul spectacolului vizionat. În anumite situații, după o întâlnire cu un spectacol de dans, unii spectatori pot pleca confuzi, manifestând o reticență în a reveni la un alt spectacol.
Astfel, conceptul care stă la baza ”Planet Dance” este centrat în jurul întrebării: ”Care e faza cu dansul contemporan?”. Treptat, spectacolul se dezvăluie publicului prin urmărirea unei scurte istorii a dansului și prin punerea sub semnul întrebarii a rolului dansatorului, de la interpret la creator. Pe lângă coregrafie, spectacolul dezvoltă, de asemenea, o dimensiune teoretică, un ghid pentru spectatorul de dans contemporan neavizat, intentionând să îi ofere acestuia o incursiune în spațiul de creație al performerului. Și nu în ultimul rând, Planet Dance își propune să restrângă vidul informațional și perceptiv dintre balet, dans contemporan și om.

Echipa artistică:

Concept și coregrafie: Lavinia Urcan
Distribuție: Oana Antonovici, Beatrice Tudor, Carolina Țapoc
Muzica: Ovidiu Zimcea
Text: Iulian Tănase (Abisa), Lavinia UrcanPrin intermediul acestui demers cultural, Asociația Unfold Motion își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan și evenimente corelate cu acesta precum: filme de dans, ateliere, etc.

Stagiunea de dans contemporan este prima inițiativă de acest gen a unor coregrafi care activează în Timișoara, sub umbrela Asociației Unfold Motion și s-a născut din nevoia de a avea un context de vizionare a spectacolelor de dans, așa cum este posibil în lumea teatrului. Într-un context cultural în care la nivel național dansul contemporan nu se bucură de un sprijin susținut, vizibilitatea spectacolelor de dans este afectată de lipsa contextelor de prezentare către public. Iar Stagiunea Dinam încearcă să fie unul dintre aceste contexte.

Viziunea curatorială a stagiunii este una eclectică întrucât considerăm că evoluția diferitelor estetici ale dansului contemporan (atât la nivel național cât și internațional) îmbogățește prin diversitate, un eveniment precum stagiunea. Dorim ca publicul să între în contact cu cât mai multe curente artistice și viziuni coregrafice astfel încât să își poată forma și dezvolta un simț critic și preferințe pentru anumite genuri.

Cea de-a treia ediție a Stagiunii Dinam s-a desfășurat în perioada 6oct-25 noiembrie 2023 și a cuprins: 10 spectacole de dans contemporan, sesiuni q&a cu artiștii invitați, Ateliere și interviuri ”Meet the artist/Sharing practices”, 3 proiecții de filme de dans, o instalație performativă audio-video și o serie de ateliere de mixaj sunet pentru public.

Parteneri: Teatrul Național Mihai Eminescu Timişoara, Cinema Victoria, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Liceul de Artă Ion Vidu, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara, Faber, Iulius Town, Asociația Delazero, Contemporary Creative Dreamers, Librăria la Două Bufnițe, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, iabilet.ro.

Proiect realizat cu sprijinul Fundației Județene pentru Tineret Timiș și Centrului Național al Dansului București.

Parteneri media: TVR Timișoara, West City Radio, Best of Timișoara, Librăriile Cărturești;

Producător: Unfold Motion

Stagiunea DINAM este parte din Programul cultural Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțată de municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Credit foto: Lorena DumitrașcuSpectacolul următor ->