”Nexus”| Contemporary Creative Dreamers (8 octombrie)- București


“Nexus” este spectacolul de disertație al coregrafei Andreea Vălean. Acesta a primit premiul pentru “Cel mai bun spectacol coregrafic” în cadrul Galei Absolvenților U.N.A.T.C. 2022.

Spectacolul “Nexus” este o călătorie în străfundurile ființei umane, ce explorează moștenirile rădăcinilor primordiale ale naturii sale. Corpul fizic este acoperământul, peștera în care sălășuiesc întruchipări ale instinctelor și pulsiunilor ce își au originea în arhetipuri. Sunt reprezentate legături organice, relații aparent indestructibile, relații toxice ce se bazează pe veșnicul principiu al luptei pentru putere. “Nexus” este o inșiruire de verigi care alcătuiesc legătura dintre individ și sinele său sincer, dezgolit de carapacea protectoare a mediului cotidian. O privire înăuntru, dincolo de învelișul carnal, este imperios necesară, altfel, tumultul interior va lăsa în urma sa doar doar ramășițe: păr, unghii și oase.

Echipa artistică:

Concept și coregrafie: Andreea Vălean
Distribuție: Andreea Vălean, Anastasia Preotu,Bianca Ardeleanu, Daniel Dragomir
Scenografie: Andreea Vălean, Mirela Elena Culbeci
Costume: Alberto Ursache
Sound-Design: Sarah Mitrofan, Adrian Piciorea
Light design: Ionuț Cherana
Durata: 40 de minute
Producător: U.N.A.T.C."I.L.Caragiale" București


Prin intermediul acestui demers cultural, Asociația Unfold Motion își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan și evenimente corelate cu acesta precum: filme de dans, ateliere, etc.

Stagiunea de dans contemporan este prima inițiativă de acest gen a unor coregrafi care activează în Timișoara, sub umbrela Asociației Unfold Motion și s-a născut din nevoia de a avea un context de vizionare a spectacolelor de dans, așa cum este posibil în lumea teatrului. Într-un context cultural în care la nivel național dansul contemporan nu se bucură de un sprijin susținut, vizibilitatea spectacolelor de dans este afectată de lipsa contextelor de prezentare către public. Iar Stagiunea Dinam încearcă să fie unul dintre aceste contexte.

Viziunea curatorială a stagiunii este una eclectică întrucât considerăm că evoluția diferitelor estetici ale dansului contemporan (atât la nivel național cât și internațional) îmbogățește prin diversitate, un eveniment precum stagiunea. Dorim ca publicul să între în contact cu cât mai multe curente artistice și viziuni coregrafice astfel încât să își poată forma și dezvolta un simț critic și preferințe pentru anumite genuri.

Cea de-a treia ediție a Stagiunii Dinam s-a desfășurat în perioada 6oct-25 noiembrie 2023 și a cuprins: 10 spectacole de dans contemporan, sesiuni q&a cu artiștii invitați, Ateliere și interviuri ”Meet the artist/Sharing practices”, 3 proiecții de filme de dans, o instalație performativă audio-video și o serie de ateliere de mixaj sunet pentru public.

Parteneri: Teatrul Național Mihai Eminescu Timişoara, Cinema Victoria, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Liceul de Artă Ion Vidu, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara, Faber, Iulius Town, Asociația Delazero, Contemporary Creative Dreamers, Librăria la Două Bufnițe, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, iabilet.ro.

Proiect realizat cu sprijinul Fundației Județene pentru Tineret Timiș și Centrului Național al Dansului București.

Parteneri media: TVR Timișoara, West City Radio, Best of Timișoara, Librăriile Cărturești;

Producător: Unfold Motion

Stagiunea DINAM este parte din Programul cultural Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțată de municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Credit foto: Lorena Dumitrașcu



Spectacolul următor ->