“NOMADdanceFilms”- 2 zile de proiecții de filme de dans (naționale și internaționale)

︎ Trailer

Proiecție de filme de dans naționale

Data: 20 noiembrie
Curator: Camelia Neagoe

Lucrările din cadrul proiecției de filme naționale sunt filme de dans premiate la festivaluri de gen, naționale și internaționale, oferind o imagine de ansamblu asupra celor mai activi și apreciați coregrafi și regizori români din domeniu, în momentul actual. Acestei selecții îi este caracteristică o foarte mare varietate stilistică, provenind din influențele eclectice pe care artiștii le-au avut în dezvoltarea lor profesională.
Pornind de la filmul ”Sonder”, al Simonei Deaconescu, primul promotor al filmului de dans în România, au fost selectați reprezentanți ai generațiilor următoare, care au îmbogățit modalitățile de expresie folosite și au schimbat paradigme în metodologia domeniului la nivel național. Această proiecție este o scurtă istorie a dezvoltării cooperării dintre coregrafie și cinematografie în țara noastră.

Filme selecționate:

1.SOUP
Regie: Corina Andrian
Coregrafie: Mariana Gavriciuc, Beatrice Tudor
Țara/durata: România, 5 min

Momente de intimitate declanșate de impulsuri vulnerabile spontane. Publicul este purtat printr-o călătorie efemeră dintre două prietene.

2.SONDER
Regia/Coregrafia: Simona Deaconescu
Țara/durata: România, 12 min

O poezie abstractă vizuală a ființei umane confruntată cu natura, mașina și el însuși. În centrul României există o mină de cupru cu carieră deschisă, închisă de sub-vulcani în erupție. Aici, omul a sculptat o minune arhitecturală. Sunetele mașinilor creează o simfonie misterioasă, în timp ce deșeurile vopsesc nuanțe subtile de albastru. Pereții groapei încadrează o poveste emoțională neașteptată și continuă în care erupții vii de sentimente ies
din corpul dansatorilor. Ele sunt legate de opoveste comună, o nebunie moștenită care curge invizibilă în jurul lor și sapă adânc în subconștientul lor.

3. BREATH
Regia: Cătălin Rugină, Maria Luiza-Dimulescu
Coregrafia: Maria Luiza-Dimulescu

Țara/durata: România, 8 min
Breath iși propune să facă o incursiune critică și ironică, în ritm de dans, in universul distructiv al omului. Într-o zi toridă, în mijlocul unui câmp auriu, cinci tineri rămân blocați cu mașina. Deodată portbagajul se deschide și povestea începe.

4. DANCEN
Regie/Coregrafie: Corina Andrian
Țara/durata: România, 5 min

Filmul urmărește plasarea în spațiu a experiențelor acumulate de 5 dansatori pe parcursul unei săptămâni în orașul Wuppertal. Ecourile trăirilor lor se desfac duios, treptat, într-o călătorie jucăușă, dramatică, suprarealistă.

5. OPIA
Regie/Coregrafie: Simona Dabija
Țara/durata: România, 10 min

OPIA e un scurtmetraj de dans despre viețuirea într-un spațiu ghidat de propriile reguli. E un spațiu utopic în care dansatorii funcționează și se mișcă în baza unor citate motivaționale.

Data: 20 și 27 noiembrie
Locația: Casa Tineretului Timișoara

Curatori: Camelia Neagoe (Asociația Delazero) și Melissa Ramos (Dance Cinema Organisation)


Spectacolul următor ︎