“NOMADdanceFilms”- 2 zile de proiecții de filme de dans (naționale și internaționale)

︎ Trailer

Proiecție de filme de dans internaționale

Data: 27 noiembrie
Curator: Melissa Ramos

Lucrările din cadrul proiecției de filme internaționale au fost selectate pornind de la tema lor, urmărindu-se subiecte accesibile, cu care spectatorul poate relaționa la nivel de sens, pentru a facilita decriptarea limbajului filmic și coregrafic atât de către publicul neavizat, cât și de consumatorii ocazionali sau frecvenți de film de artă.

În ceea ce privește relația sens - imagine - stilistică, au fost alese filme dedans cât mai variate, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra mijloacelor prin care acest tip de lucrări se pot folosi de mișcare pentru a transmite ceea ce și-au propus autorii. Rezultatul este o selecție care poate dezvolta înțelegerea publicului despre zona internațională a artei video în dansul contemporan.

Filme selecționate:

1.INSOMNIA
Regie/Coregrafie: Kristýna Bartošová
Țara/ durata: Cehia/ 4:59 min

Timpul doarme? Ce face timpul când dormim? Și ce face timpul când numai dormim?

2. ETCH
Regia/Coregrafia: Abby Warilow
Țara/durata: Scoția, 7:08 min

O fată face drumeții prin mlaștini îndepărtate. Pe un deal din depărtare, se află o clădire singuratică, despre care ea descoperă că este o sală școlară abandonată de mult timp. Un pic de soare pătrunde în sticla murdară. Un pian vertical stă în colțul îndepărtat. Își scoate cizmele noroioase și cu încredere în mersul ei, se îndreaptă spre pian și îl trage de un colț.
Roțile ruginite sunt blocate și pivotează, creând un arc. O linie este sculptată în straturi de praf compactat și vechile așchii de podea din lemn cu greutatea instrumentului. În centrul camerei, articulată pe un picior, își întinde piciorul și se
rotește rapid și cu putere grațioasă. Picioarele ei se trasează, se gravează și se cioplesc în mișcări circulare, creând urme în straturile de murdărie. Corpul ei se contorsionează. Se aruncă în coregrafii controlate, dar frenetice. Mișcările cresc în dimensiune și vigoare pe măsură ce apare un model. În cele din urmă, ea se întoarce pentru a asista la impresia pe care i-a gravat-o dansul pe podea.

3. CACA - CAPITALISMO
Regia/Coregrafia: Jonathan Homsey
Țara/durata: Australia, 4:49 min

”Caca-capitalismo” este o meditație comică asupra monologurilor noastre interne, inspirate direct din lupta pentru resurse conduse de capitalism și tezaurizare. Inspirată de poveștile lui Karen din viața reală din timpul COVID-19, această foto novelă accesibilă ia absurditatea ignoranței și crește volumul.

4. ABISSO
Regia/Coregrafia: Sarah Pini
Țara/durata: Italia, 2:38 mins

Sinopsis: O tânără este prinsă într-o dimensiune separată. Rătăcește în limbo până ajunge din nou la suprafață. ”Abisso” este o metaforă vizuală a peisajului interior al lui Sarah în timpul călătoriei sale medicale. Diagnosticată cu cancer, pentru a se vindeca Sarah și-a transformat grupa sanguină. Ca act performativ, ”Abisso”marchează recunoașterea celei mai profunde frici a lui Sarah și curajul de a-și îmbrățișa soarta.

5. TRACES
Regia/Coregrafia: Nicola Hepp
Țara/durata: Olanda, 3:33 mins

Sinopsis: Un bărbat și o femeie împreună într-o relație care pare să nu funcționeze. Acesta este începutul sau sfârșitul lor? Un duet fragil.

Data: 20 și 27 noiembrie
Locația: Casa Tineretului Timișoara

Curatori: Camelia Neagoe (Asociația Delazero) și Melissa Ramos (Dance Cinema Organisation)


Spectacolul următor ︎