Despre noiUnfold Motion este cel mai important reper local în materie de dans contemporan din Timișoara și zona de vest a țării. 


Asociația este implicată activ pe scena culturală timișoreană, contribuind prin proiectele inițiate la consolidarea rețelei cultural-artistice a orașului și căutând să ofere experiențe culturale cât mai vaste publicului aflat într-o continuă formare.

Asociația are ca scop dezvoltarea calității factorului socio-cultural prin inițierea și promovarea de activități și proiecte cultural-artistice, în vederea îmbogățirii patrimoniului artistic național și internațional.

Obiective:

  1. Sprijinirea artiștilor tineri;
  2. Ridicarea standardelor locale prin programe educative și stimulative în plan socio-cultural;
  3. Facilitarea accesului publicului la actul cultural;
  4. Dezvoltarea, promovarea și sprijinirea scenei artistice locale și naționale;
  5. Încurajarea participării directe a publicului la realizarea actului artistic autentic.

De la înființarea sa, în anul 2013 ca și companie de dans, și în anul 2016 ca  asociație, de către Lavinia Urcan, coregraf și director artistic, Unfold Motion a colaborat cu artiști din diverse domenii: dans, teatru, muzică, design și arte vizuale, încurajând astfel un dialog activ interdisciplinar între aceștia.

Domenii:

  1. producția de spectacole;
  2. implicarea în diferite evenimente artistice locale care vizează și domeniul artelor performative;
  3. organizarea atelierelor de dans contemporan cu artiști naționali și internaționali;
  4. susținerea în mod regulat a cursurilor de dans contemporan pentru toate categoriile de vârstă și nivel de competențe. rezidențe artistice;
  5. oferirea (din sponsorizări) a unor burse de studiu pentru tinerii dansatori;

În plus, asociația este un partener-cheie în proiectele pe care Timișoara le întreprinde în zona dansului contemporan pentru Programul Capitală Culturală 2023.

Unfold Motion are la activ numeroase spectacole și acte performative în repertoriu, producții proprii sau comisionate de diverse entități culturale colaboratoare. În plus, în ultimii ani Unfold Motion a început un dialog artistic cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

În 2018, Unfold Motion și compania Motionhouse din Marea Britanie au colaborat în cadrul proiectului Bega! Prezintă Lumen. Proiectul a durat 3 luni și a avut un public total de 11000 de oameni.

În anul 2019, Asociațiile Unfold Motion și Noi Re-Cream au inițiat proiectul Școala de vară Frames & Shapes dedicat dansatorilor locali profesioniști și amatori. Acesta a însemnat o școală de dans finalizată cu un spectacol de dans contemporan construit împreună cu dansatorii, pe o perioadă de 6 zile, și a fost prezentat în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara, unde au participat peste 300 de spectactori. Proiectul a fost finanțat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Coordonatorii artistici ai Școlii au fost coregrafele Lavinia Urcan și Louise Kelsey (Marea Britanie). 
Ediția a 2 a, din anul 2020, a însemnat o școală de dans finalizată cu un spectacol de dans contemporan construit împreună cu dansatorii, pe o perioadă de 10 zile, și a fost prezentat la Faber Timișoara, unde au participat peste 100 de spectactori. Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, prin Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Coordonatorii artistici ai Școlii au fost coregrafele Lavinia Urcan și Beatrice Tudor.

Alte dialoguri artistice au fost create de Unfold Motion împreună cu companii sau institutii naționale și internaționale, printre care se numără: Triple Bill – triplu eveniment de dans contemporan organizat de Asociația Unfold Motion în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara, eveniment în care compania de dans Unfold Motion a împărțit scena cu renumita Moveo Dance Company din Malta și cu Project Action Potential din Marea Britanie.

De asemenea, Unfold Motion a fost invitată să participe la conferința – rezidență #NORSE – Network of Residencies in South – East Europe În Ljubljana, Slovenia,  în anul 2019. Alte rezidențe artistice ale companiei s-au desfășurat în Budapesta, Ungaria, împreună cu compania Ziggurat Project în studiourile Zero Ballet și în Horsens, Danemarca, în cadrul Aarhus Capitală Culturală Europeană 2017, cu proiectul internațional Freedom Prison la care au participat, prin selecție, 20 de companii din Europa, din domeniul artelor performative.

Asociația Unfold Motion a obținut prima finanțare AFCN în sesiunea I/2020 la aria Artele Spectacolului -Dans cu proiectul The dance moving forward care a presupus producția spectacolului Connecting Pleasures și difuzarea acestuia în Timișoara, Arad, Reșița, Deva și București. 

Asociația a obținut a doua finanțare AFCN  în sesiunea 1/2021 la aria Intervenție Culturală - cu proiectul Je suis Giselle.

Începând din 2020, Asociația Unfold Motion își va desfășura o parte din activitate (cursurile de dans contemporan și repetiții ) în incinta Fundației Județene pentru Tineret prin punerea la dispoziție de către FITT a unui spațiu corespunzător. Această colaborare are la bază dorința FITT de a crea un HUB cultural și nevoia Companiei de dans de a avea acces la un spațiu stabil și dedicat.

EchipaLavinia Urcan
Membru fondator

Lavinia Urcan este absolventă a Facultății de Relații Internaționale și Studii Culturale Europene, din cadrul Universității București, și are un masterat în Managementul Proiectelor în cadrul SNSPA București. În anul 2015 a absolvit Facultatea Arte Performative- Studii de Dans (Coregrafie), din cadrul Universității Middlesex, Londra. În prezent este coregraf, director artistic și manager de proiect al companiei de dans Unfold Motion. Continuă să se dezvolte profesional participând la ateliere și rezidențe internaționale de dans contemporan.


Lavinia este managerul companiei Unfold Motion și președintele asociației cu același nume, coordonatoarea producțiilor de dans din cadrul companiei (atât cele proprii cât și cele comisionate), în calitate de coregraf, profesor de dans și director. Coregrafa organizează și contribuie la organizarea evenimentelor de dans contemporan locale.

În afara companiei, Lavinia a realizat coregrafii pentru spectacole de teatru: Scene bizare după Urmuz, în regia Mihaelei Panainte la Teatrul de Vest Reșița; Belvedere, în regia lui Marius Lupoian, în cadru independent, la Bastionul Maria Theresia din Timișoara. De asemenea, Lavinia colaborează cu Moveo Dance Company din Malta ca și manager de turneu. În anul 2020, este manager și coregraf al proiectului The Dance Moving Forward – un proiect ce presupune producția și difuzarea spectacolului de dans Connecting Pleasures în Timișoara, Arad, Deva, Reșița și București.

Ca direcție artistică principală, pe Lavinia o interesează inteligența corpului în mișcare, un corp care gândește, metode de a găsi și de a gândi mișcarea; de a căuta mai degrabă din interior spre exterior pentru a găsi mișcarea si a-i da sens, de a găsi esteticul în acest proces. Direcția în care își ghidează lucrul este se concentrată pe sine, pe emoții, sentimente și expresivitate. Un alt aspect care o interesează în prezent este utilizarea improvizației ca instrument pentru a găsi material de mișcare și pentru a o manipula. Personal, improvizația o atrage pentru ca are senzația că este cea mai bună metodă de a mânui mișcarea. Crede că improvizația este procesul creativ către actul coregrafic; este un mod organic si autentic de a crea mișcare.

Abigail Gibson
Membru fondator

Convingerea ei este că artele multidisciplinare reprezintă viitorul, interconectarea disciplinelor și reunirea unei varietăți de studenți și profesioniști calificați în colaborare pentru a dezvolta și a inova împreună sunt vitale pentru industriile creative și nu numai. Ea a dezvoltat propria sa metodă de coregrafie de fuziune, știință, tehnologie, filozofie și design educațional. 

Timișoara are un loc foarte special in inima ei și este orașul în care s-a regăsit ca artist, un diamant creativ ascuns în Europa. Să coregrafieze pentru comunitate flashmobul Luminează orașul prin tine în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a fost o experiență fantastică. De asemenea, i-a făcut foarte mare plăcere să facă parte din Triple Bill – evenimentul internațional organizat de Unfold Motion — a fost o minunată colaborare și manifestare de talent din partea a trei națiuni diferite.

În mod current își direcționează atenția către a dezvolta practici, lucrări și metode de predare pentru a promova identitatea creativă, de a oferi beneficii comunităților de dans profesionist și studențesc, precum și de a ajuta cuminitatea în rezolvarea problemelor actuale. Educația ei constă într-un FD în Arte Performative de la Universitatea Plymouth și doi ani de formare profesională în dans la Cardiff. Ea are de asemenea licență în Studii de Dans (Coregrafie) de la Middlesex University Londra și studiază în prezent un Masterat de doi ani în Știintele Dansului la Triniy Laban – Conservatorul de muzică și dans din Londra.

A lucrat în principal pentru companiile de dans din Regatul Unit, care predau dans, programează și gestionează proiecte comunitare și instruire de elită. Ea și-a dezvoltat propria metodologie de predare pentru dansatorii de elită care implementează psihologia, fiziologia și biomecanica în cadrul formării. Acest lucru le permite dansatorilor să înțeleagă profund încă de mici, cum să-și îmbunătățească în mod independent și să-și dezvolte bunăstarea și practica.

Este o onoare să mă implic în dezvoltarea Unfold Motion, munca creată aici este proaspătă și inovatoare, echipa este atât de încântatoare  și sunt atât de încântată să lucrez alături de ei și să văd cum compania continuă să crească.


Cristina Daju
Membru fondator

Cristina Daju este absolventă de licență și master a programului de studii Pictură al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Ca artist vizual, ea consideră că actul artistic implică un element activ având forța de a comunica, de a interacționa și de a implica publicul.

Sensul se coagulează prin diferite medium-uri, recurgând la pictură, instalație artistică, video, performance. Astfel procesul devine mai important decât finalitatea, iar acțiunea artistică se regăsește în noul spațiu creat între exponatul static și performance.


În cadrul Unfold Motion, Cristina a inițiat proiectul Punct Termic în colaborare cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii și sprijinul FITT Timișoara, construit în jurul ideii de reciclare a unor spații tehnice, denumite puncte termice, prin recuperarea și reabilitarea lor, modificându-le scopul și oferindu-le sensul de a deveni centre culturale active.

Aceste spații au fost folosite ca și platforme de lucru și suport de intervenție artistică, proiectul prevăzând o colaborare între artiști locali, artiști din diasporă, artiști europeni și public. Punctele termice au devenit ateliere cu rol educativ, prin workshopuri ce au avut ca finalitate lucrări artistice, rezultat al colaborării dintre artiști și comunitate.Beatrice Tudor
Artist asociat

Din 2019, Beatrice s-a alăturat echipei Unfold ca dansator, coregraf și manager de proiect asociat.

Beatrice Tudor este licențiată a Facultății de teatru (din cadrul UNATC București) în Artele spectacolului (Coregrafie) și absolventă a programului masteral de Creație coregrafică în cadrul aceleiași universități.

Aceasta este coregraf și performer însă își desfășoară activitatea și în domeniul educației prin intermediul dansului contemporan. Ca direcție artistică principală, aceasta își focusează atenția asupra realității cotidiene, fiind un observator activ al acesteia. Spațiul social reprezintă pentru ea o sursă inepuizabilă și dinamică de inspirație. Își dorește să atragă atenția atât asupra diferitelor ritmuri cotidiene (comportamente, conjuncturi, situații) cât și asupra dansului contemporan ca forma de artă utilă în orientarea atenției către realitatea contemporană și sublinierea unor aspecte de interes comunitar.

Crede în relația dintre artă și sfera socială și susține că arta este influențată direct de spațiul social pe care îl influențează totodată. Pentru a rămâne conectată cu spațiul coregrafic internațional, participă constant la workshopuri de dans în țară și străinătate.


Pentru a se familiariza cu domeniul managementului cultural, Beatrice urmează, din 2018, diferite programe și cursuri de formare în domeniu, precum: Conferințele platformei Lern și Conferințele Linked Culture (2019) Școala de vară – Artă’n casă (ediția a doua 2018).

În anul 2019, Beatrice Tudor a fost managerul proiectului StartDans - un proiect de intervenție culturală în Giurgiu, Buftea, Târgoviște și Slobozia, în care timp de o săptămână, o echipă multidisciplinară de artiști au susținut diferite activități culturale prin intermediul dansului contemporan.


Lorena Dumitrașcu
Artist asociat

Iubitoare de oameni, fotografie și dans. Caută mereu calea spre interiorul omului, să se conecteze cu el si să surprindă măcar o parte din cine este. Cel mai frumos sentiment îl are atunci când fotografiază pe film.

Filmul te captivează, e real, imperfect și transformă totul într-o experiență autentică. Vorbește despre umanitate si adevăr.

Se lasă des ghidată de intuiție si reușește să o ghideze bine, spre acel loc unde putini știu să privească, sau să se privească. Mereu în căutarea luminii naturale, își găseste inspirația în oameni, cu poveștile lor, măștile pe care și le pun, fricile pe care le au. În cărți, filme, misticism și in muzica lui Hans Zimmer.

Fotografiază de 10 ani cu aceeași pasiune și curiozitate, iar intre timp a apărut și proiectul pe viață - Light Stories, care înglobează toate privirile, emoțiile, conexiunile si înțelegerile pe care le-a avut în drumul ei prin această lume.


Cu dansul se știe de-o viată, i-a explorat câteva forme, pana când s-a întâlnit cu dansul contemporan. Apoi a dorit sa-i exploreze toate formele lui.

E normal ca orice acțiune care strigă ‘libertate’ sa mă învăluiască într-o siguranță din care nu mai vreau sa plec.

Lorena este profesor de dans pentru grupa de adulți 50+. Ideea clasei de dans a venit atunci când am evaluat situația din România a oamenilor care dansează numai pana la o anumită vârstă și din gândul că nu am vrea să trăim într-o lume in care nu putem dansa  pentru că suntem prea bătrâni


Artiști colaboratori

Alina Ștefan (dansator independent, Timișoara) · Oana Vidoni (actriță a Teatrului German de Stat Timișoara) · Camelia Nedelcu (dansator independent, Cluj – Napoca) · Dan Ianchiș (dansator independent, Timișoara) · Andreea Mihalic (balerină a Operei Naționale Române Timișoara) · Sergiu Mihalic (balerin al Operei Naționale Române Timișoara) · Alexandru Pîntea (balerin al Operei Naționale Române Timișoara) · Horia Săvescu (actor, Berlin) · Oana Mureșan (dansator și coregraf independent, Cluj-Napoca) · Anca Florea (dansator, Timișoara) · Raluca Ciucur (balerină, dansator, Timișoara) · Andrei Lazăr (dansator independent, Timișoara) · Sebastian Teodorovici (dansator, Timișoara) · Naomi Țurlui (balerină, dansator, Timișoara) · Darla Pop (balerină, dansator, Timișoara) · Raul Lăzărescu (actor al Teatrului Național Timișoara) · Oana Antonovici (actriță independentă, Timișoara) · Elizabeth Cron (actriță, dansator, SUA/Timișoara) · Ovidiu Zimcea (muzician, fotograf, light designer, videomaker, Timișoara) · Octavian Horvath (muzician, Timișoara) · Cristian Văduva (videomaker, fotograf, Timișoara) · Lorena Dumitrașcu (fotograf, profesor de dans, Timișoara) · Dorian Mallia (coregraf invitat, Malta) · Louise Kelsey (coregraf invitat, Marea Britanie) · Marco Di Nardo (coregraf invitat, Germania) · Flora Eszter Sarlos (coregraf invitat, Ungaria) · Lukas Marciao Mucha (coregraf invitat, Slovacia) · Marco Fonseca (coregraf invitat, Costa Rica) · Valentina de Piante Niculae (coregraf invitat, România) · Cristina Lilienfeld (coregraf invitat, România) · Cosmin Manolescu (coregraf invitat, România) · Baczo Tünde (coregraf invitat, România)