ATELIERELE ”MEET THE ARTIST/ SHARING PRACTICES”


Atelierele de dans (cu o durată de 1h 30 min.) au fost susținute de către coregrafii/ dansatorii invitați (câte un reprezentant din fiecare spectacol) pentru profesioniștii din domeniul artelor spectacolului, din Timișoara și din țară/străinătate dar și pentru practicieni amatori. Acestea au urmărit crearea unei oportunități de pătrundere în ”bucătăria internă” a fiecărui spectacol. Facilitatorii au propus participanților teme de mișcare/concepte/ coregrafii/tehnici de dans prezente în spectacolele cu care aceștia au fost invitați. Fiecare atelier (cu o excepție*) a fost susținut și de un interviu (video) dat de un reprezentant (coregraf/performer) din fiecare spectacol invitat. Interviurile au fost realizate de către Lavinia Urcan/Beatrice Tudor, împreună cu videograful George Miheș. Acestea înglobează cadre din atelierele susținute, precum și din spectacolele cu care artiștii intervievați au fost prezenți în Stagiune.

Facilitatorii atelierelor au fost:

• Dorian Mallia și Cindelle Bouard / Moveo Dance Company (6 octombrie);
• Andreea Vălean / Contemporary Creative Dreamers (8 octombrie);
• Haja Saranouffi /Tangaj Collective (12 octombrie);
• Carolina Țapoc / Unfold Motion (20 octombrie);
• Filip Stoica & Beatrice Tudor (27 octombrie);
• Veres Nagy Attila / Studio M (3 noiembrie);
• Nora Baylach/ Roser Lopez Espinosa Company (7 noiembrie);
• George Pleșca /Contemporary Creative Dreamers (10 noiembrie);
• Teodora Tudose/artist independent (17 noiembrie);
• Lavinia Urcan / Unfold Motion (24 noiembrie);

Linkuri video:

• Interviu "Meet the Artist / Sharing practices" - Moveo Dance Company https://youtu.be/QSR512U5m28

• Interviu 'Meet the Artist / Sharing practices' - Andreea Vălean https://youtu.be/QMZm7M2ysR8

• Interviu "Meet the artist / Sharing practices" - Carolina Țapochttps://youtu.be/mT6LHlRaFL8

• Interviu 'Meet the Artist / Sharing practices' - Beatrice Tudor & Filip Stoica https://youtu.be/L9j0fmpNmXQ

• Interviu 'Meet the Artist / Sharing practices' - Veres Nagy Attila https://youtu.be/mJU8abuB_A8

• Interviu 'Meet the Artist / Sharing practices' - Roser López Espinosa https://youtu.be/9JApKITwAOg

• Interviu 'Meet the Artist / Sharing practices' - George Pleșca https://youtu.be/GRWGpu0JVyY

• Interviu 'Meet the Artist / Sharing practices' - Teodora Tudose https://www.youtube.com/watch?v=IvbnH2VeZ_U


*Haja Saranouffi /Tangaj CollectivePrin intermediul acestui demers cultural, Asociația Unfold Motion își propune să dezvolte noi audiențe pentru domeniul dansului contemporan și să pună bazele accesibilizării unei oferte culturale constante pentru publicul consumator de spectacole de dans contemporan și evenimente corelate cu acesta precum: filme de dans, ateliere, etc.

Stagiunea de dans contemporan este prima inițiativă de acest gen a unor coregrafi care activează în Timișoara, sub umbrela Asociației Unfold Motion și s-a născut din nevoia de a avea un context de vizionare a spectacolelor de dans, așa cum este posibil în lumea teatrului. Într-un context cultural în care la nivel național dansul contemporan nu se bucură de un sprijin susținut, vizibilitatea spectacolelor de dans este afectată de lipsa contextelor de prezentare către public. Iar Stagiunea Dinam încearcă să fie unul dintre aceste contexte.

Viziunea curatorială a stagiunii este una eclectică întrucât considerăm că evoluția diferitelor estetici ale dansului contemporan (atât la nivel național cât și internațional) îmbogățește prin diversitate, un eveniment precum stagiunea. Dorim ca publicul să între în contact cu cât mai multe curente artistice și viziuni coregrafice astfel încât să își poată forma și dezvolta un simț critic și preferințe pentru anumite genuri.

Cea de-a treia ediție a Stagiunii Dinam s-a desfășurat în perioada 6oct-25 noiembrie 2023 și a cuprins: 10 spectacole de dans contemporan, sesiuni q&a cu artiștii invitați, Ateliere și interviuri ”Meet the artist/Sharing practices”, 3 proiecții de filme de dans, o instalație performativă audio-video și o serie de ateliere de mixaj sunet pentru public.

Parteneri: Teatrul Național Mihai Eminescu Timişoara, Cinema Victoria, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Liceul de Artă Ion Vidu, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara, Faber, Iulius Town, Asociația Delazero, Contemporary Creative Dreamers, Librăria la Două Bufnițe, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, iabilet.ro.

Proiect realizat cu sprijinul Fundației Județene pentru Tineret Timiș și Centrului Național al Dansului București.

Parteneri media: TVR Timișoara, West City Radio, Best of Timișoara, Librăriile Cărturești;

Producător: Unfold Motion

Stagiunea DINAM este parte din Programul cultural Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțată de municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Credit foto: Lorena Dumitrașcu